Jedlý hmyz

Chillibraní 2015 – Hmyz na talíři

V sobotu 5. 9. 2015 se na brněnské Riviéře konala akce zajímavá nejen z pohledu milovníků chilli, ale především zajímavá z pohledu entomofagie. Do programu tohoto festivalu byla zařazena i cca půl hodinová ukázka přípravy hmyzu jako jídla pro člověka. Vařil nám známý šéfkuchař Petr Ocknecht za doprovodu odborného výkladu doc. Borkovcové.

Jako první se připravovali cvrčci na pánvi, následně ochutnávka menších červů a švábů. Připravený hmyz následně ochutnalo publikum. Vrcholem kuchařské show byla příprava štíra, kterého následně snědl divák z publika. Štír se však spíše hodí jako třešnička na dortu pro show, než k běžné konzumaci. A to také splnil. Vaření pana Ocknechta doprovázela svým výkladem doc. Borkovcová. Mluvila o historii entomofagie, možnostech využití hmyzu jako potraviny pro člověka a možnostech pěstování v České republice. To podstatné co pro nás zmínila je, že již v dohledné budoucnosti by mohla být v EU legalizace hmyzu jako potraviny pro člověka.

Tip: Vyzkoušejte hmyz z eshopu

Reakce početného publika se lišily, děti křičeli jednohlasně „fuj“, někteří lidé nebyli ničím zaskočeni, a dozvídali se jim již známé informace. Akce každopádně posloužila k další propagaci a posilování povědomí o konzumaci hmyzu, za což hlavním aktérům děkujeme.