Jedlý hmyz

Ochutnávka hmyzu Brno: Hmyzí večer

Přinášíme Vám reportáž z akce konané v brněnském klubu cestovatelů, kde jsme mohli ochutnat čerstvé pokrmy z hmyzu. Hmyz připravují profesionální kuchaři, nás večerem provázel pan Petr Ocknecht. Na následujících řádcích Vám přiblížíme, jak vypadala ochutnávka hmyzu nazvaná Velký hmyzí večer.

Pokrm č.1: Mouční červi (potemník moučný) orestovaní na pánvi, lehce osolení a servírováni na talíři s ledovým salátem a chlebem. Červi byli křehcí a křupaví. Chuťově by se dali přirovnat ke slaným brambůrkům, ovšem s masitější konzistencí.

Pokrm č.2: Druhý chod byl cvrček banánový (stepní). Cvrčky kuchař nasypal do připraveného síta ve vroucí vodě, což je okamžitě usmrtilo. Následně byl cvrček připraven na pánvi s máslem podobně jako moučný červ. Vůně restovaných cvrčků se dá přirovnat k vůni opékaného toastu se šunkou. Chuť lehce připomínala kuřecí maso. Cvrčci na másle jsou mezi ochutnavači hmyzu nejlépe hodnoceni, my musíme souhlasit. Byli výborní.

TIP: Ochutnejte hmyz přímo u Vás doma!

Pokrm č.3: Potemník brazilský připravený na pánvi s chilli a mořskou solí obdobným způsobem, jako moučný červ. Potemník brazilský měl lehce tužší konzistenci a zemitou chuť. S chilli jeho chuť ovšem vynikala.

Pokrm č.4: Saranče stěhovavé velké cca 5 cm, pro usmrcení opět vložené do vroucí vody. Sarančata byla připravena na pánvi, pouze osolena a opepřena. Saranče mělo masitou chuť připomínající vepřový kebab. Saranče jsme konzumovali celé, ale například zadní nožičky mohou nepříjemně uvíznout v krku.

Pokrm č.5: Předposlední chod byl šváb argentinský. Připraven v první variantě jako smažený v těstíčku a druhé variantě pouze na pánvi. Chuť obyčejně připraveného švába byla výrazná a masitá. U švába v těstíčku převládala chuť těstíčka. Podle nás nejméně chutný vzorek.

Pokrm č. 6: Bublanina s mixem hmyzu a rybízu. Jako závěr velice dobrá sladká tečka. Samozřejmě převládala sladká chuť buchty, hmyz jsme téměř necítili, pouze viděli.

Celkově hodnotíme hmyzí večer jako velice vydařený. Utvrdil nás v názoru, že hmyz je chutným a vydatným pokrmem. Předsudky stranou, zkuste a uvidíte.

Hmyzí večer si můžete uspořádat klidně doma. Recepty nalezenete zde.

Termíny hmyzích ochutnávek

Klub cestovatelů