Jedlý hmyz

Začínáme s hmyzem – Mouční červi I.

Mezi pokrmy z hmyzu s jednodušší přípravou se řadí právě mouční červi (potemník moučný). Proti hopsavému hmyzu mouční červi z krabičky nemají jak utéct, proto se nemusíme bát jejich útěku. Mouční červi jsou velice výživný pokrm, co se týče nutričních hodnot (cca 60% bílkovin). A světe div se, lze je jednoduše a chutně připravit i v domácím prostředí.

TIP: Nabídka hmyzu

V tomto díle si řekneme jak červy připravit k tepelnému zpracování. Červy můžeme koupit u velkochovatelů nebo ve vybraných zverimexech (dobrý zverimex poznáme tak, že nám s živými jedinci neprodají i uhynulé). Na dvě porce postačí cca 150g červů (1 porce přibližně hrst červů), hmyz člověka poměrně zasytí, proto není nutné porce přehánět. Ve zverimexech červy zabalí do plastové průhledné nádobky, ve které je po následující 3 dny necháme vyhladovět. Po uplynulé době je musíme ručně přebrat, vyházet uhynulé červy a výkaly. Červů se nemusíme bát, nejsou nebezpeční ani nijak zvlášť nepříjemní na dotyk. Tato příprava červů k tepelné úpravě nám sice zabere nějaký čas, ale výsledek pak stojí za to. Pro začínající konzumenty hmyzu ideální volba. V následujícím díle si řekneme něco o tom, jak probíhá samotná příprava pokrmu.