Hmyz jako potravina

  • Březen 7, 2014

Pojídání hmyzu neboli entomofagie je ve světě rozšířeným stravovacím obyčejem, nicméně v evropských zemích je stále na okraji zájmu. Mnozí odborníci předpovídají, že se hmyz v Evropě stane potravou budoucnosti. Je nenáročný na chov, skladování a velice bohatý zejména na bílkoviny a vitamíny. Hmyz tak dokáže svou výživovou hodnotou plnohodnotně nahradit kuřecí, vepřové i hovězí maso.

Představu si můžete udělat právě zde (údaje platí pro larvy bource morušového)

Ve 100g je obsaženo:

55g proteinů

25,43g sacharidů

6g vlákniny

273mg vitamínu A

51mg vitamínu E

5,7mg vitamínu C

2mg vitamínu B1

5,4 vitamínu B2

15,2 vitamínu B3

156,8 vitamínů B5 + B7 + B9

102mg vápníku

287mg magnésia

274mg sodíku

17mg zinku

Pro konzumaci hmyzu tak mluví všechny aspekty, proti pouze jeden. Síla zvyku.

Kategorie