Hmyz jako potravina
- Březen 7, 2014
Pojídání hmyzu neboli entomofagie je ve světě rozšířeným stravovacím obyčejem, nicméně v evropských zemích je stále na okraji zájmu. Mnozí odborníci předpovídají, že se hmyz v Evropě stane potravou budoucnosti. Je nenáročný na chov, skladování a velice bohatý zejména na bílkoviny a vitamíny. Hmyz tak dokáže svou výživovou hodnotou plnohodnotně nahradit kuřecí, vepřové i hovězí maso.
Představu si můžete udělat právě zde (údaje platí pro larvy bource morušového)
Ve 100g je obsaženo:
55g proteinů
25,43g sacharidů
6g vlákniny
273mg vitamínu A
51mg vitamínu E
5,7mg vitamínu C
2mg vitamínu B1
5,4 vitamínu B2
15,2 vitamínu B3
156,8 vitamínů B5 + B7 + B9
102mg vápníku
287mg magnésia
274mg sodíku
17mg zinku
Pro konzumaci hmyzu tak mluví všechny aspekty, proti pouze jeden. Síla zvyku.